BOZKIR BARAJINDAN BOZKIRLILARA SU VERİLECEK Mİ?



Hemşerimiz MHP Konya milletvekili Mustafa KALAYCI, yapımı devam eden “Bozkır Barajın’dan Bozkır’a ne gibi faydası olacak ve bu barajdan Bozkırlılar faydalanabilecek mi?” şeklinde çevre ve Orman Bakanı Veysel EROĞLU’ya yöneltmiş olduğu soru önergesi ve bakan’ın vermiş olduğu cevapları yayınlıyoruz.



Mustafa Kalaycı (Konya): Göksu'nun üzerinde, yerel adıyla Bozkır'ın Gökdere'sinde Bozkır Barajı yapılıp Bozkır'ın altından Mavi Tünel ile Konya Ovası'na aktarılacak Projeye göre Bozkır'a su verilmeyecek. Bu büyük tepki alıyor Sayın Bakanım. Bozkırlılar bunu bir haksızlık olarak görüyor. Bozkır Barajı'ndan Bozkır'a su verilmesini sağlamak üzere projede küçük bir tadilatla bunun çözülebileceği ifade ediliyor uzmanlarınca.
Bilmiyorum Bozkırlıları tanır mısınız? Eğer Bozkır Barajı'ndan Bozkır'a su verilmezse, Bozkırlılar o barajdan başka yere su verilmesine kolay kolay müsaade etmez Sayın Bakanım.
Sorum şu:
-Bu konuda bir çalışma var mı? Projede bir tadilat olacak mı?
- DSİ'nin bölgemizde yaptığı çalışmalarla ilgili diyebileceğim tek kelime var "Maşallah. " Yani o konuda bunu bir şikâyet olarak algılamayın.
-Dedemli kasabamız su altında kalıyor. Bilmiyorum nereye taşınacak. O konuda bir bilgi var mı?

-Çağlayan Göleti'nin yükseltilmesiyle ilgili onay verdiğinizi açıklamıştınız. Son aşama nedir, ne durumdadır?
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu :Bozkır barajından Bozkır ilçesine ait tarım arazilerinin sulanması konusuyla alakalı olarak DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğümüzce gereken incelemeler yapılacaktır.
Bozkır Barajı sulama maksatlı olup barajın kamulaştırma kotuna göre Konya ili
Hadim ilçesi, Dedemli kasabasına bağlı Aşağı Dulhanlar ve Orta mahallelerinin, yerleşim
yerleri %80 oranında etkilenmektedir
          5543 sayılı îskân Kanunu'na göre yerleşim yerleri kamulaştırılan vatandaşların iskân çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün görev yetki ve sorumluluğunda olması sebebiyle, 09.06.2012 tarihinde Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce iskân duyurusuna çıkılmış, 30.09.2012 tarihinde askı ve başvuru süresi sona ermiştir.
Yapılan duyuru neticesinde 648 kişi tarafından Konya il sınırları içerisinde devlet eliyle tarımsal iskân başvurusunda bulunulmuş ve başvuruda bulunan vatandaşlardan 398'i hak sahibi olma şartlarını sağlamıştır. İskân komisyonunca hak sahipliği işlemleri devam etmektedir.
Projeyle alakalı olarak yeniden yerleşim çalışmaları Bakanlığım koordinasyonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilmektedir.
Konya Bozkır Çağlayan göleti 4,5 hm3 depolama hacmine sahip olup 713 ha arazi sulayacaktır. 15.11.2000 tarihinde ihale edilen işin 03.04.2001 tarihinde sözleşmesi imzalanarak inşaatına başlanılmış ve sulama ve gölet gövde inşaatı 2012 yılı içinde bitirilerek iş tamamlanmıştır.
Göletin yükseltilmesi istekleri DSİ 4. Bölge Müdürlüğü tarafından değerlendirilerek uygun bulunmuş ihale programına alınmıştır. Yükseltme inşaatının en kısa sürede ihale edilmesi düşünülmektedir


Yorumlar