BOZKIR NASIL KALKINIR (4) ?



Bozkırımızı kalkındırmak için insan potansiyelini artıracak adımlardan “Üretime dönük fabrika ve tesislerin kurulmasından” sonra değineceğimiz ikinci madde “Üniversitelerin dört yıllık fakülte ve bölümlerinin uygun olanlarının Bozkır’a getirilmesi”dir.
Üniversiteler, içinde barındırdığı dinamik ve eğitimli genç nüfusuyla girdiği her şehrin çehresini değiştirebilen, ekonomik katkıları bir yana sosyal ve kültürel açıdan da şehrin gelişmesini ve kalkınmasını sağlayan eğitim kurumlarıdır. İlçemizde şu an yaklaşık 800 öğrenci kapasiteli Selçuk Üniversitesi Bozkır Meslek Yüksekokulunun iki yıllık Bilgisayar Teknolojileri ile Elektrik Enerji önlisans bölümleri yer almaktadır. Sadece bu iki bölümün bile Bozkır’a kazandırdıklarını anlatmaya lüzum yok; bu hepimizin malûmu. Yapılması gereken şey sadece iki yıllık bölümlerin sayısını korumak veya artırmak değil. Asıl hedefimiz öğrenci kapasitesini çok daha ciddi düzeyde artıracak ve daha nitelikli hâle getirecek olan dört yıllık lisans bölümlerinin en azından birkaçının ilçemize kazandırılması olmalıdır. Bu hedef eğer gerçekleştirilebilirse Bozkır kelimenin tam manasıyla çağ atlayacaktır. Coğrafi özellikleri göz önüne alınarak Bozkır’ımızda kurulması en uygun fakülteler en başta ziraat ve veterinerlik fakülteleri olmalıdır. Böylelikle bu fakülteler bünyesinde yapılacak olan lisans öğrenimi daha etkin bir gözlem ile ve pratikte pekiştirilerek icra edilecektir. Öte yandan Bozkır’ımız ve köylerinden de bu fakültelere büyük talep olacak; okumaya zaten hevesli olan Bozkır’ın çocuğu istediği takdirde kendi evinde; gurbette öğrenciliğin büyük sıkıntılarını çekmeksizin, öğrenimini tamamlayabilecek ve kendi memleketinde tarım ve hayvancılığa temel oluşturan bu bölümlerin iş kollarında yer alarak memleketine hizmet etme şansını elde edecektir.
Peki bu nasıl olabilir? Dört yıllık fakülte bölümlerinin bir ilçeye açılması tabi ki öyle kolay olacak iş değil. Selçuk Üniversitesi veya Konya’daki diğer üniversiteler nezdinde ciddi bir irade ve kararlılık gerekir. Selçuk Üniversitesinde başta S.Ü. Bozkır Meslek Yüksek Okulu Müdürümüz sayın Yrd. Doç Dr. Mustafa Yılmaz olmak üzere birçok Bozkırlı akademisyen hemşerimiz bulunmaktadır. Üstelik bu akademisyenlerimiz üniversite senatosu düzeyinde etkindirler. Ama önemli olan öncelikle Bozkır’da dört yıllık fakülteyi kurabilecek alt yapıyı oluşturabilmektir. Sadece arazi sağlamak yetmez, bu arazilerin üzerine veterinerlik ve ziraat fakültelerinde okuyacak olan öğrencileri ve akademik personeli barındırabilecek büyüklükte dersliklerin ve laboratuarların inşa edilmesi gerekmektedir. Ondan sonra belediye başkanımızın, siyasilerimizin, Ankara’daki bürokratlarımızın desteğiyle ve akademisyen hemşerilerimiz aracılığıyla üniversite senatosunda bu taleplerimiz dile getirilebilir. Örneğin bu yolda çok değerli hemşerimiz Prof. Dr. Mustafa Öz ve Suna Öz çiftinin ilçemize kazandırmış oldukları öğrenci yurtları çok kıymetlidir. Onlar sayesinde –en azından başlangıç için- “Bozkırda öğrenciyi barındıracak yurdumuz var” diyebileceğiz, ama dersliğimiz de olmalı. Bunu da Bozkır Belediyesi inşa edebilir. Bozkır Belediyesinin öncülüğünü yapacağı bir fedakârlık projesiyle bu gerçekleştirilebilir. Bozkırlılar Derneği, Bozkırlılar Vakfı, Bozkır’daki ticaret ve meslek odaları, hayırsever zengin hemşerilerimiz Bozkır Belediyesinin öncülüğünde seferber edilebilir.
Atalarımız “Olmaz, olmaz deme olmaz olmaz” demişler ve “olmaz”ları “olur” etmişler. O ataların torunları olarak biz Bozkırlılar da “olmaz”ları “olur” edebiliriz; yeter ki gerçekten isteyelim.

Yorumlar