BOZKIR’IN GELECEĞİ



Sarıot Baraj Gölü Projesi
Bozkırda toprak kaynaklarının kıt olması ve arazinin engebeli olmasından dolayı yeterli geçim kaynakları mevcut değildir. Bunun için Bozkır büyük göç vermiştir. Bozkır halkı bu kıt kaynaklarını imkânları ölçüsünde değerlendirmeye çalışmış bilhassa meyveciliğe yönelmiştir. Burada da karşısına su sorunu çıkmıştır. Günümüzde dünya ülkeleri en küçük kaynağı bile değerlendirirken Bozkır halkını yokluktan göçten kurtaracak böyle bir projenin değerlendirilmesi için tüm imkânların el ele verilerek gerçekleştirilmesine çalışılmalıdır. Bozkır Çarşamba çayından yıllık ortalama 180 milyon metreküp su akmakta yine mavi tünel vasıtasıyla Konya’ya alınacak 430
milyon metreküp su Bozkır topraklarından sağlanmaktadır. Toplam 600 milyon metreküp su Bozkır topraklarından sağlanırken Bozkır topraklarının susuz bırakılması hiçbir akıl, mantık ve vicdan ölçüsüyle izah edilemez. Bozkır’ın geleceği ve tek kurtuluşu olan Sarıot Gölünün baraj haline gelmesi için yöre halkımızı, sivil toplum kuruluşlarımızı, siyasilerimizi, bürokratlarımızı, kısaca ‘’ben Bozkırı seviyorum’’ diyen herkesi bu konuya sahip çıkmaya ve ilgilenmeye davet ediyoruz. Sarıot Gölünde yıllık yaklaşık 200 milyon metreküp su Düdenlere akmaktadır. Düdenlere akan 200 milyon metreküp suyun ne Bozkır halkına ne de ülke ekonomisine herhangi bir katkısı yoktur. Çağlayan Göleti başta Sayın Hacer Karahan olmak üzere benimle beraber mücadele eden Bozkır köy ve kasaba derneklerimizin katkı ve çabalarıyla yıllarca süren mücadelesi ve fedakârlığı ile 5 metre yükseltme kararı alınmış ve 20 bin dönüm Bozkır toprağının suya kavuşması sağlanmıştır. Ben Çağlayan Göletinin yükseltilmesinde emeği geçen herkese Bozkır adına teşekkür ediyorum. Bozkır halkının istekleri doğrultusunda Çağlayan Göleti şayet 15 metre yükseltilmiş olsaydı 60 bin dönüm arazi sulayacaktı. Sarıot gölünün baraj haline gelmesi Sarıoğlan ve Akkise dâhil olmak üzere tüm bozkır topraklarını sulayacak, işsizliği önleyecek, göçü durduracak, Bozkır halkına aş ve iş olacaktır. Sarıot Gölünün baraj haline gelmesini Bozkır halkına sağlayacağı faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:
1-Sarıot Gölünün baraj haline gelmesiyle mevcut gölde toplanan suların Düdenlere gitmesi önlenecek, insanlığın kullanımına sunulacak.
2-Çarşamba çayının suları yaz ve kış aynı seviyede akacak. Barajda toplanan sular kontrollü olarak Apa barajına verilecek KOP projesine katkı sağlayacak.
3-Çarşamba çayının çıktığı nokta Aygır gediği ile Sarıot gölü arasında 300 metre kot farkı bulunmaktadır. Çarşamba çayına su aktarımı ile elektrik enerjisi elde edilecektir.
4-Bozkır merkez ve köylerinin tamamının içme suyu problemi ortadan kalkacaktır.
5-Akkise beldesi ve  Ahırlı ilçeleri ile Bozkır merkez ve köyleri Sarıoğlan kasabası dâhil tüm belde arazileri sulama işlemi gerçekleşecek.
6-Gerçekleşecek baraj gölünde balık üretimi yapılarak 1000 ailenin geçimini balıkçılıkla sağlaması mümkündür. İşsizlik çözümüne katkısı ile köye geri dönüş için imkân yaratacak. Halk balık yiyerek sağlıklı beslenecek.
7-Bozkır ve köylerinin tamamı sulu tarım yapma imkânı bulacağından organik tarım gerçekleşecek, ürün kalitesi ve elde edilen ürün miktarı artacak
8-Düdenler kanalıyla kaybolan sular baraj sayesinde yaz mevsiminde de gölde su kalmasını sağlayarak yöre iklimine olumlu katkı sağlayacaktır. Bu sayede yaz ve kış kuşların burada kalması sağlanacaktır.
9-Baraj çevresinde yapılacak ahşap tatil evleri yöreye yayla turizmi sağlayarak ayrı bir gelir kaynağı teşkil edecek.
10-Susuz araziler sulanarak hayvancılığın gelişmesine katkıda bulunacak.
11-Tarım, hayvancılık, balıkçılık, organik ve sulu tarım sayesinde Bozkır ve ülke ekonomisine büyük girdi sağlanacak. Bir metreküp suyun tarımda iki milyon lira katkı sağladığı düşünülürse 150 milyon metreküplük bir barajın Bozkır ve ülke ekonomisine kazandıracakları ortadadır.
12-Bozkır halkının sularımızı bize vermiyorlar serzenişi ortadan kalkacak.
13-Yapımı devam eden Çağlayan Gölet’inin yükselmesi için gerekli şartlar oluşacaktır.

      Sarıot Gölünde yapılacak olan 150 milyon metreküplük bir baraj çevredeki iklimi ve yağışı da etkileyecektir. Bu da bitkilerin, ormanların gelişmesine vesile olacak dolayısıyla bölge için çok önemli olan hayvancılığın gelişmesini sağlayacaktır. Çevrede Yaz boyunca insanları dinlendirecek bir mesire alanı da oluşacaktır. Tüm bu gerekçeler düşünüldüğünde Sarıot Gölünün baraj olması Bozkır halkı için hayati önem taşımaktadır. Düdenlere boşa akan suların kullanımı toprağın verimini arttıracak, çevre yeşillenecek, hem doğanın hem de bozkır halkının yüzü gülecektir. Bozkır topraklarının başka bir avantajı da toprakları kimyasal kirliliğe bulaşmadığı için organik tarıma elverişlidir. Örnek verecek olursak, bir dönüm bağdan elde edilecek üzüm miktarı 5 ton’dur. Aynı zamanda çilek üretimi içinde Bozkır toprakları çok uygundur. Bozkır şu anda çok büyük bir hazinenin üzerinde oturan yoksul gibidir. Gurbet ellerde, mecburen göç ettiği için birçok sıkıntı çeken Bozkır halkı büyük bir ekonomik gelire de kavuşacak,  sıkıntıları, problemleri sona erecektir. Sarıot Gölünün kenarına yapılacak bungalov evler yaz ve kış mevsimlerinde turizm hareketini sağlayacak, çevresi kayak merkezi olarak da kullanılabilecektir. Bu da yöre halkına büyük bir ekonomik gelir sağlayacaktır. Sarıot Gölünün baraj haline gelmesi konusunda KOP başkanlığını DSİ ve Sayın Valimizi, yerel yöneticilerimizi, milletvekillerimizi, il genel meclisini, tüm sivil toplum kuruluşlarımızı, tüm Bozkırı sevenleri göreve davet ediyoruz. Şuna inanıyorum ki sadece kuru kuruya ben Bozkır’ı seviyorum demek bir şey ifade etmiyor. Sevmek icraattır. Bozkır sanayide, bürokraside, siyasette birçok önemli insan yetiştirmiş bir yerdir. Eğer istenilirse ve el ele verilirse inanıyorum ki Sarıot Gölü en kısa zamanda baraj haline gelecek, Bozkır’ın da kaderi değişecektir. Bozkır halkı olarak gözümüzün önünde sularımızın akıp gitmesine dur diyelim. Bu sulardan nasıl faydalanabileceğimizi hep beraber düşünelim. Bozkırlının başaramayacağı bir şey aşamayacağı hiçbir engel yoktur. Bozkır toprakları sulanıncaya kadar mücadeleye devam. Bozkır’ın kurtuluşu Sarıot Gölünün baraj olmasıdır.
 Mehmet APAN
0536 617 04 56


Yorumlar


  1. Palmiye yayınları olarak gazeteci, yazar, şair arkadaşlarımıza bir imkân sunuyoruz. Destekli yayıncılık kapsamında yazılarınızı kitaba dönüştürebiliriz. Siz yazın biz basalım yayınlayalım. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen iletişime geçiniz.
    İletişim bilgilerimiz:
    bilgi@palmiyeyayinlari.com
    https://www.facebook.com/palmiyeyayinlari
    Tel: 0555 2915061-0539 3602045


    YanıtlaSil

Yorum Gönder