BASIN AÇIKLAMASI (9OCAK 2013)



MHP Konya milletvekili Mustafa KALAYCI, Torba tasarı ile ilgili TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şehit aileleri ve gaziler ile emeklilerin sorunlarını gündeme getirmiştir.

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE VERİLEN SÖZLER FOS ÇIKMIŞTIR

Tasarıda; gaziler ve şehit yakınlarının ilave ücret alınmaksızın özel hastanelerden yararlanabilmeleri için aranan kamu sağlık birimlerince sevk edilme şartı kaldırılmaktadır.

Şehit aileleri ile gaziler ve malullerin birçok sorunu bulunmaktadır. Onlara geniş imkânlar sunulacağı sözleri verilmesine karşın, yerine getirilmemiştir. Bu konuda Temmuz ayında Torba kanunda yapılan düzenlemelerin kapsamı çok sınırlı tutulmuştur. Bu Kanuna alınmayan diğer konuların Ekim ayında komisyonda değerlendirme sözü verilmiş, ancak üç aydan fazla süre geçmesine rağmen hiçbir gelişme olmamıştır.

Şehit yakınlarına ikinci iş hakkı tanınmakla birlikte hala uygulamaya geçilmemiş olup, bu hakkın kullanımına dair yine sorunlar yaşanacaktır. Zira, Şehit yakını olup, emekli olduğu yada iş istemediği için yararlanmayacaklara verilen hak kullanılamayacaktır. Gelin bu tasarıda bu olumsuzluğu giderelim. Şehidin anne ve babası ile kardeşlerinin emekli, yaşlı ya da çalışıyor olması veya çalışmak istememesi gibi nedenlerle ikinci iş hakkının kullanılma durumu yoksa bu hakkı şehit çocukları kullansın.

Yine Şehit aileleri ile gaziler ve malullerin aylıklarının iyileştirilmesi, haklarının genişletilmesi ve aralarındaki adaletsiz ve ayrımcı uygulamaların giderilmesi gerekmektedir.

Askerlik yaparken terörle mücadele dışı bir görev esnasında şehit olanların ailesine “oğlunuz şehit değil” demek ve haklardan yararlandırmamak büyük haksızlıktır, ayıptır.

Görüştüğümüz bu tasarıya;
-          Şehit yakınları ve gazilerin aylıklarının iyileştirilmesi,
-          Anne ve babaya ayrı ayrı en az asgari ücret tutarında aylık bağlanması,
-          Şeref aylığının hiçbir şarta bağlı olmaksızın eksiksiz ve tam olarak ödenmesi,
-          Devlet övünç madalyası verilenlere Şeref Aylığı bağlanması,
-          Gazilere de ikinci iş hakkı ve faizsiz konut kredisi hakkı tanınması,
-          Emniyet ve ordu vazife şehitleri ve malullerinin de haklardan yararlandırılması,
-          Harp ve vazife malullerinin kullandıkları ortez-protez, araç-gereç, ilaç ve tıbbi malzemenin hiçbir kısıtlama olmaksızın ve katılım payı alınmaksızın karşılanması,
gibi belli başlı hususların konulması mümkündür.

Gelin hep beraber bir yiğitlik yapalım. Şehitlerimizin bizlere emaneti olan ailelerinin, gazilerimiz ve malullerimizin bu sorunlarına çözüm getirelim. Bunlar öyle uzun çalışmayı gerektirmez. Hükümete diyorum ki, artık insanımızı kandırmayı bırakın, sözünüzü tutun.

EMEKLİYE YA KAHVEDE OTUR YA DA KAYITDIŞI ÇALIŞ DENİLİYOR

AKP Hükümeti, esnafa sen emekli oldun dükkanını niye kapatmadın? Sen emeklisin nasıl olur da işyeri açarsın? Öyleyse emekli aylığının yüzde 15’ini vereceksin diyor.

Sayın Bakan, emekli esnaftan zorla aldığınız sosyal güvenlik destek priminin karşılığında ne yapıyorsunuz, hangi hizmeti veriyorsunuz?

Bu aldığınız prim karşılığında emekli maaşında bir artış yapıyor musunuz? Hayır. Aldığınız bu primleri daha sonra toptan ödüyor musunuz? Hayır. Peki ne yapıyorsunuz? Anadolu tabiriyle üzerine yatıyorsunuz.

MHP olarak emekli esnafın aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilmemesi görüşündeyiz. Bu konudaki kanun tekliflerimiz maalesef gündeme alınmamaktadır. Komisyon görüşmelerinde verdiğimiz önerge de kabul edilmemiştir.

EMEKLİLER ELEGÜNE MUHTAÇ HALE GETİRİLMİŞTİR

Sayın Bakan zaten emekliye kaç para maaş veriyorsunuz ki, bir de bundan kesinti yapıyorsunuz? Emekliye ödenen aylıklar, şu anda çeşitli kurumlarca ve sendikalarca belirlenen açlık sınırının altındadır.

Zaten, muayene parası, reçete parası, kutu parası, ilaç parası, katılma payı diyerek yaptığınız kesintilerle emeklimizin maaşını kuşa çeviriyorsunuz, bir de çalışan emekli esnafa niye işyeri çalıştırıyorsun diye emekli aylığından prim kesiyorsunuz.

Başbakan ve bakanlar emekli aylıklarını şöyle artırdık, böyle artırdık derken de yaptığı bu kesintileri hiç hesaba katmamaktadır.

AKP Hükümeti, 2012 yılında doğalgaza yüzde 29,3, elektriğe yüzde 21, mazota yüzde 13,5, benzine yüzde 12 zam yapmıştır. 2013 yılına da yüzde 7,8’lik vergi, harç, ceza zamlarıyla birlikte girilmiştir. Bütçede vergi gelirlerini yüzde 14’ün üzerinde artırmayı öngören AKP Hükümeti emeklileri yine süründürecek maaşa mahkum etmiştir.

Bu ay SSK ve Bağ-kur emekli aylıklarına gelen artış yüzde 4,14, memur emekli aylıklarına gelen artış da yüzde 3,14 düzeyindedir. Emekli aylıklarına yapılan 20-30 liralık bu artışlar, sadece elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamlar nedeniyle faturalarda yaşanan artışı bile karşılamamaktadır.

Ondan sonra enflasyona ezdirmedik masalları. Bunlar masalı bile zamlı anlatıyor.

Aldığı aylıkla emekli geçinemiyor, çoğu borç batağına girmiş şiddetli geçim sıkıntısı çekiyor. Emeklilerin aylıkları geçimlerini sağlayabileceği düzeyde artırılmalı, emekli aylığından yapılan prim kesintileri ve sağlık hizmetlerinde emekliden alınan bazı katılma payları kaldırılmalıdır.

Yorumlar