BOZKIR EKİBİNE SAHİP ÇIKALIM

Bozkır Folklörünün en önemli öğesini Bozkır Kaşık Ekibi oluşturmaktadır. Yöremize ait Türkmen kıyafetleriyle, yöresel oyun figürleri eşliğinde oyun havalarının  ve türkülerin seslendirildiği bir ekipten oluşan Bozkır Ekibi kültürümüzün de önemli bir parçasıdır.
Ne zaman ilçemize bir devlet büyüğü gelse, ne zaman bir şenlik, şölen yapsak, ne zaman Bozkır ile ilgili belgesel vb. bir çekim olsa hemen yana döne Bozkır Ekibini ararız. Çünkü Bozkır'ımızın en öne çıkan özelliği kendine has kültürüdür. Bozkır Ekibi bu kültürü sanatsal bir biçimde yansıtan en kıymetli tarihsel miraslarımızın başında geliyor.
Geçmişte daha yaygın olarak düğünlerde, derneklerde gördüğümüz Bozkır Kaşık Ekibi şimdilerde özel gayretlerle yaşatılmakta. Benim bildiğim bu geleneğin yaratıcılarından sayılan rahmetli Çatlı Şükrü (Şükrü Yüksel) dayının oğullarından Necdet Yüksel'in kardeş ve akrabalarından oluşturup şefliğini üstlendiği Çağlayan kökenli ekip, Yazdamılı Ömer Yalçınkaya'nın oğul ve akrabaları ile Mustafa Yaylalı'nın beraber oluşturdukları ekip ve bir  de yine Çatlı Şükrü dayının oğullarından Osman Yüksel'in yakınlarıyla beraber oluşturduğu bir ekip Bozkır Kaşık Ekibi geleneğini sürdürmekteler. Bunun dışında ufak çaplı yöresel oyun havalarımıza dayanan kimi ekipler de bulunmakta. Gelirlerinin en önemli kısmını düğün ve şenliklerden elde eden Bozkır Kaşık Ekipleri ekonomik olarak bazı sıkıntılar yaşıyor. Bu da zamanla bu geleneğin sürdürülmesini zorlaştırabiliyor. Örneğin Çatlı Şükrü dayının oğullarından Bülent Ecevit Yüksel ve Ulaş Yüksel gibi müzisyenlerimiz daha önceleri bu ekiplerde yer aldıkları hâlde zaman içerisinde yöresel kıyafetleri çıkarıp, düğünlerdeki talep üzerine modern bir grup oluşturmaya yöneldiler. Bozkır Ekibinde olan diğer folklör sanatçıları da benzer kopuşlar yaşarsa zaman içerisinde Bozkır'ımız çok önemli bir değerini yitirmenin eşiğine gelecektir.
Bozkır Ekibi geleneğinin yaşatılması için yukarıda saydığımız Bozkır Ekibi temsilcilerimizin sorunlarını dinlememiz, fikirlerine kulak vermemiz gerekiyor. Bu sorumluluk en çok Bozkır Belediye Başkanlığının üzerinde olsa da, Kültür ve Turizm Bakanlığımız da bu hususta taleplerle ilgilenecektir. Bozkır'ımızın güzide folklörüne ve bu folklörü ayakta tutan sanatçılarımıza sahip çıkalım.

Yorumlar