Kalaycı;Konya zarar görür


MİLLİYETÇİ Hareket Partisi Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, yeni teşvik sisteminin Konya’nın önünü tıkayacağını söyledi.

Yeni teşvik sisteminin yasal alt yapısını oluşturacak tasarının, Başbakan tarafından 26 Nisan 2012 tarihi itibariyle TBMM’ne gönderildiğini belirten Kalaycı, “AKP Hükümeti teşvik sisteminde yeni bir bölgesel harita oluşturarak, mevcut 4 bölgeli sistemde 3. bölgede yer alan Konya’ya, 6 bölgeli yeni sistemde 2. bölgede yer vereceğini açıklamıştır. 2004 yılında yürürlüğe konulan 5084 sayılı Kanunla yıllarca büyük mağduriyet yaşayan Konya’yı yeni teşvik sistemi yine mağdur edecek, 2009 yılında elde ettiği kazanımları da elinden alacaktır.


Bu sistem ‘Konya’ya yatırım gelmesin’ demekle eşdeğer niteliktedir. Zira, bölgesel teşvik kapsamında OSB dışı yapılacak yatırımlarda, Konya’da yatırım katkı oranı yüzde 20 iken, diğer illerde yüzde 50’ye kadar çıkmakta, Konya’da vergi indirimi yüzde 55 iken, diğer illerde yüzde 90’a kadar ulaşmakta, Konya’da sigorta primi işveren desteği 3 yılken, diğer illerde 10 yıla varmakta, Konya’da faiz desteği yokken, diğer illerde 7 puana kadar destek bulunmaktadır. Ayrıca sadece 6. bölge için 10 yıllık gelir vergisi stopajı desteği ve sigorta primi işçi hissesi desteği öngörülmektedir. Bu sisteme göre, 5 milyon liralık yatırım için destek oranı; Konya’nın yer aldığı 2. bölgede yüzde 34 iken; 3. bölgede yüzde 52, 4. bölgede yüzde 61, 5. bölgede yüzde 74, 6. bölgede yüzde 116 seviyesindedir” dedi.



KONYA SESİNİ DUYURMALI

Konya’nın etrafındaki Niğde ve Aksaray 5. bölge, Afyon 4. bölge, Karaman ve Mersin 3. bölge iken, Konya’ya ve ilçelerine yatırım gelemeyeceğini kaydeden Kalaycı, “Zaten, sivil havaalanı, dış çevre yolu, şehiriçi çağdaş ulaşım, otoyol, KOP Eylem Planı gibi kamu hizmet ve yatırımlarından beklentisi bir türlü karşılanmayan Konya’nın, şimdi de özel sektör yatırımlarına takoz olacak bir sistem uygulamaya konulmak istenmektedir. Esas üzücü olan konu bu gelişmelere, Konya’ya reva görülen bu duruma hep birlikte gerekli tepkinin verilmemesidir. Vakit henüz geçmemiştir. Yasal düzenlemenin yapılması ve ikincil mevzuatın düzenlenmesi en az 20-25 gün zaman alacaktır. Bu süreçte Konya’nın kazanımlarını korumak, hakkını almak için birlik olunmalıdır. Öncelikle teşvik sisteminde, en azından mevcut konumunu muhafaza edecek şekilde Konya’nın 3. bölgede yer alması sağlanmalıdır. Bölgesel teşvik kapsamında; Konya sanayisinin potansiyeli ve sektörel çeşitliliğinin dikkate alınması, önde gelen sektörlerde yapılacak yatırımların yer alması sağlanmalıdır. Konya gücünü göstermelidir. Aksi takdirde Konya’ya yazık olacaktır. Konya’nın ileri gelenleri, odaları, dernekleri, vakıfları, siyasileri, milletvekilleri, bürokratları ve basınıyla, Ankara’ya gür bir şekilde ses vermeli, sesini duyurmalıdır” diye konuştu.

Yorumlar