İKİYÜZLÜLÜK



                Her erdemli insan gibi ikiyüzlülükten nefret ettiği bilinen Mehmet Akif Ersoy yaptığı dost sohbetlerinde bir gün dostlarına şöyle yakınır; İkiyüzlüleri sever oldum, çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanları görmeye başladım. Mehmet Akif’in bu ifadesi günümüzde artık sıkça karşılaşılan bir durum olmuştur. Gün geçtikçe toplumdaki ahlaki çözülme artarak hızla son sürat devam etmektedir. Bu gün artık yirmi yüzlüler tarih olmuş etrafı yüzsüzler sarmıştır.
                Kişilik; ilkeli, tutarlı olmayı doğruluğu, dürüstlüğü, adam olmayı tercih eden bir karakter taşıyor olması gerekli iken, Günümüzde insanların çok yüzlülüğü karşısında adeta ikiyüzlülük neredeyse daha sempatik hale gelir olmuştur. Yani ikiyüzlü insanlar çok yüzlü insanlara göre daha kontrol edilebilir durumdadırlar. Çok yüzlü insanların varlığı sosyal yaşamı çürütmektedir. Onların münafıklığı, fitnesi, mikserlikleri(karıştırıcılık)topluma kötü örnek olmakta vede verdikleri zararlar topluma dışarıdan verilen zararlardan daha büyük olmaktadır.

                İkiyüzlülük T.D.K sözlüğünde özü sözü bir olmayan kendisini olduğundan başka gösteren riyakar, münafık olarak tanımlarken diğer farklı sözlüklerde ise dürüst olmama, bildiğinden inandığından ve olduğundan başka türlü görünme veya göstermeye çalışma, kurnaz, uyanık, nabza göre şerbet vermek, insanları idare etmek veya şişi de kebabı da yakmayan kendilerini seçkin insan kabul ederler, olarak tanımlanmaktadır. Bazıları da toplumda bunlara uyanık, işini bilir derler! Bilmezler-ki bunlara büsbütün ahmaklık dendiğini. Hz. Mevlana nede güzel söylemiş anlaya bilene:  Ya olduğun gibi görün yâda göründüğün gibi ol
                Toplum içinde, insanlar için en tehlikeli model ikiyüzlülükle yetinmeyip çok yüzlülüğe geçiş yapan arızalı ve bozulmuş insan tipleridir. İkiyüzlüler ve çok yüzlüler toplum için şirret insanlardır. (yaygaracılık, edepsizlik, sindirmek) bunların bulunduğu ve bulaştığı yerlerde güvenin zedelendiği şüphenin arttığı fitnenin filizlendiği ortamlara dönüşmesi kaçınılmaz bir vakadır. İkiyüzlülerle ve çok yüzlülerle çıkılan her yolda hüsranla, ihanetle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz bir sonuçtur.
                Çok yüzlülerin sarıp-sarmaladığı toplumumuzda maskesi bol tiplere karşı sağlam refleksli olmak güzel hasletlerimizin korunması ve yaşatılması açısından çok önemlidir. Kimin karşısında, kimin yanında oldukları belli olmayan çok yüzlüler her yerde herkesle görünebilme yeteneğine sahiptirler. Senin yanında onlara, onların yanında sana düşmandır. Besin kaynakları dedi-kodu ve fitnedir. Adam tanıyorsun sabah başka maske öğlen başka maske akşam başka maske kullanıyor. Kişiye göre zamana göre, ortama göre karakteri kişiliği davranışı değişiyor. Bunlar her durumda menfaatlerini korumak uğruna ve yeni menfaat alanları oluşturmak için yaparlar.
                İkiyüzlüler ve çok yüzlüler için doğru söz değil atmosfere göre söz kullanma sanatı vardır. Farklı ortamlarda birbirinden farklı sözler kullanarak bulunduğu yerin kalıbına uyarlar. Çok yüzlüler kendi menfaatlerini koruma konusunda çok azimli ve cesurdurlar, menfaatleri önünde engel teşkil edecek herkese karşı yeni bir metot arayışları ve uygulayışları vardır. Tutarsızlık, çelişki, yalan, iftira inkâr, sahtekârlık yüzsüzlerin en çok başvurduğu silahtır. İkiyüzlülere göre inandığı gibi yaşamaya çalışmak saflık, aptallık ve salaklıktır. Onlara göre şeytanın ahlakına göre yaşamak kurnazlık ve seçkin insan olmaktır. Bulundukları makam ve mevkilerde bu özellikleri acımasızca uygularlar.
                Çok yüzlülerin silahından çıkacak kurşunlardan korunmak için çelik iradeli ve zırhlı bir karakter sahibi olmak gerekir. Çok yüzlülerden korunmak ve onlara karşı mücadele etmek dünyanın en zor işi olsa gerek. Bunlarla mücadele halinde olanların Allah yar ve yardımcıları olsun.
 Mehmet Akif’in ikiyüzlüleri sever oldum, çünkü yaşadıkça yirmi yüzlü insanları görmeye başladım sözü acı bir serzeniştir. İkiyüzlüleri sevmek adına değil, çok yüzlülerin artışını göstermek adına söylenmiş bir sözdür. Ne ikiyüzlüleri sevelim nede çok yüzlülere prim tanıyalım. Onları teşhir edelim.
Haftanın sözü: Her zaman her yerde doğruları söyleki, Ne zaman nerede ne söylediğini düşünmek zorunda kalmayasın!

               




Yorumlar