Bozkır'da Açıkta Satılan Fidana Dikkat



Bozkır pazarımızda kamyon üstünde açık köklü olarak satılan fidanların üzeri örtülmeden etiketsiz hangi fidanın ne cins olduğu bilinmeden satılmakta ve çiftçilerimizde almaktadır. Söz konusu fidanlar ne kadar sağlıklıdır durum ortadadır.
Bu konuda herkes fidan alırken şüpheyle bakarak bu fidanlara rağbet etmemesi gerekmektedir. Açık köklü fidanlar toprağa veya kum havuzuna gömülü olarak satılması çiftçilerimizin daha sağlıklı ve kaliteli fidan alması sağlanmalıdır.

Sayın çiftçi kardeşlerimiz sağlıklı fidan sertifikalı tüplü ve kuma, toprağa gömülü açık köklü fidandır. Yetiştirdiğiniz fidanın ne olduğunu bilerek içinizin rahat etmesini istiyorsanız sertifikalı tüplü veya toprağa gömülü açık köklü fidanları tercih ederek dikmeniz yararınıza olacaktır.

Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu aşağıdaki yönetmelikte satış için gerekli şartlar belirlenmiştir. Bu şartlara uymayan satıcılar hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.


Bozkır Ziraat Odası Başkanlığı 

(Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü) 

Meyve/Asma Fidanı ve Üretim Materyali Sertifıkasyonu ile Pazarlaması Yönetmelikleri kapsamında üretilen sağlıklı, ismine doğru ve belirli bitki standartlarına sahip fidanların, doğru şekilde pazarlanması büyük önem taşımaktadır. Üretim ve pazarlama aşamalarındaki tereddütleri gidermek amacıyla;

- Üretici ve tohumluk bayilerinin, fidan nakillerinde fidanı koruyucu önlemleri almalarını,
- Üreticilerin fidanlarını pazarlayabilmeleri için Il/Ilçe Müdürlüklerinin, il ve ilçelerde satış yerleri belirleyerek (pazar yerleri de dahil) ilan etmelerini; ayrıca fidan satış yeri olarak üreticiler tarafından talep edilen yerlerin, uygun olup olmayacağının değerlendirilmesini,
- Fidan satışı için izin verilen yerlerin dışında fidan satışına izin verilmemesini,
- Fidanların üreticisi dışında veya tohumluk bayi dışındaki kişilerce pazarlanmasma izin verilmemesini,
-Üreticiler, fidanlarını 81 ilde sorumlu ziraat mühendisi olmaksızın satabilecek olup; satış süresince, üretici belgesi ve sertifika fotokopilerini de beraberlerinde bulundurmalarını,

- Kooperatif adına yetkilendirme ve üretim yapılması halinde, üyeler kendi ürettikleri fidanları satabilecek olup; satış faturasının Kooperatif adına düzenlenmesini,
- Sadece söz konusu Yönetmelikler kapsamında üretilmiş ve etiketli fidanların satışına izin verilmesini,
- Tüplü fidanların, kontrolsüz toprakla yalıtımının sağlandığı ortamlarda (beton zemin veya toprağın bir malzeme ile kaplandığı) pazarlanmasmı,
- Açık köklü fidanların nematod tahlili yapılmış alanlarda hendeklenmesini; hendekleme imkanı olmaması halinde özellikle kök bölgesinin koruyucu bir malzeme (telis, bez, naylon, vb.) ile üretici tarafından kapatılmasını,
- Satış esnasında fidanların, açık köklü olarak araç içinde bekletilmeleri halinde, îl/tlçe Müdürlüğü teknik personeli tarafından örnekleme yapılarak köklerin sağlıklı ve kurumamış olduğunun kontrol edilmesini,
- Pasaport ve sertifıkasyonla ilgili işlemlerde, Îl/İlçe Müdürlüklerinde her iki konudan sorumlu Ziraat Mühendislerinin (2 kişi) kontrolleri birlikte yapmalarını

T.C.
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI 
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü 

- Üreticilerin tüm yetkilendirme ve beyannamelerle ilgili başvurularını İl Müdürlüklerine yapmasını; ancak parsel kontrolleri ve satış denetimleri için İl Müdürlüğü tarafından İlçe Müdürlüklerine bir Olur ile yetki verilmesini; İlçe Müdürlüğü tarafından parsel kontrolleri ve satış denetimleri sonucu düzenlenen Raporların gereği için İl Müdürlüğüne gönderilmesini,

-Söz konusu Yönetmelikler gereği, fidan üretim aşamasının başlangıcında 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında.fidan üreticisi tarafından İl Müdürlüğüne Beyanname verilmesini; İl/İlçe Müdürlükleri tarafından tüplü fidanda yaz ve/veya sonbahar döneminde, açık köklü fidanda ise yaz ve sonbahar döneminde parsel kontrolü yapılarak Kontrol Raporu düzenlenmesini; üretici tarafından en geç beyanname yılını takip eden yılın 30 Nisan tarihine kadar TTSM’den sertifika ve etiket talebi yapılmasını; üretici tarafından etiket talebinde birer birer satılacak fidanların da göz önünde bulundurulmasını; üretici tarafından fidanlar pazarlanmadan önce etiketlerin fidanlara takılmasını;

- Halihazırda üretilmiş fidanlar için Fidan Üretici Belgesine sahip kişi/kuruluşlar tarafından Mart ayı sonuna kadar beyanname verilmesi halinde, sadece bu yıl için, en kısa sürede İl/İlçe Müdürlükleri tarafından parsel kontrol raporunun düzenlenmesini; üretici tarafından TTSM’den sertifika ve etiket temin edilerek, fidanların etiketli ve sertifikalı olarak pazarlanmasım,

- Bitki pasaportu uygulamaları için Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce verilen talimatlarında uygulanmasını,

II Müdürlüğü tarafından, fidanları sertifıkalandırılmadan ve etiketsiz satanlara Tohumculuk Kanunu’nun 12. maddesi gereğince para cezası uygulanmasını rica ederim.

Yorumlar