ALTIN ÖĞÜTLER! (2)


ERTUĞRUL, GAZİNİN OĞLU OSMAN GAZİ’YE ÖĞÜDÜ
 Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen, ancak 1231 de Söğüt’e yerleştiği 1281 de ise vefat ettiği belirtilen Ertuğrul Gazi ise Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Gazinin babasıdır.
Selçuklu ordusunun Sivas yakınlarında Büyük Moğol birliği ile savaşında Ertuğrul Gazinin Selçukluların yardımına koşması ve zaferdeki katkısı nedeniyle Selçuklu hükümdarı Alâeddin Keykubad tarafından kendisine Ankara tarafındaki Karadağlar bölgesi verildi. Ertuğrul Gazi daha sonra aşiretiyle beraber 1230 da Söğüt ve Domaniç’e yerleşti. Çevresinde bulunan beylik ve devletlerin durumlarını, siyasi şartlarını iyi değerlendirdi. Komşularıyla iyi geçinerek aşiretlerini rahat ve huzur içinde yaşattı.
1281 de ölümünden sonra küçük oğlu Osman Gazi aşiretin başına geçti ve 6 asır hüküm sürecek Osmanlı devletini kurdu. Ertuğrul Gazinin oğlu Osman gazi’ye kayınbabası Şeyh Edabali’ye karşı gelmemesini öğütleyen şu vasiyeti büyüklere saygı örneği olarak geçerliliğini sürdürüyor.
*Bak Oğul! Beni kır, Şeyh Edabali’yi kırma O bizim boyumuzun ışığıdır.
*Terazisi dirhem şaşmaz. Bana karşı gel Ona karşı gelme, Bana karşı gelirsen üzülür incinirim. Ona karşı gelirsen gözlerim sana bakmaz olur. baksada görmez olur. Sözümüz Edabali için değil, senceğiz içindir. Bu dediklerimi vasiyetim say!
Türbesi Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi asırlardır her yıl Eylül ayının ikinci haftasında burada düzenlene törenle anılıyor.
OSMAN GAZİ’NİN OĞLU ORHAN GAZİ’YE VASİYETİ
Osmanlı Devletini kurarak adını veren Osman Gazi,1281 de babası Ertuğrul Gazi ölünce onun yerine beyliğin başına geçti.1299 da Yarhisar ve Bilecik’i fethedip beylik merkezini Bilecik’e nakleden Osman Gazi aynı yıl Osmanlı Devletini kurdu.1324te vefat eden Osman Gazinin bir devrin başladığını ilan ederek bayrağı teslim ettiği oğlu Orhan Gazi’ye vasiyetinden bir bölüm şöyle,
*Devletin servetini çoğaltmaya çalış. Sana ait olana kanaatle,
*İhtiyaçlarından ve gerekli olanlardan başka lüzumsuz yere telef etme, israftan kaçın. Askerinle, malınla gururlanma. Zira Onlar Allah yolunda cihat için milletin işlerinin yerli ve yerinde görülmesi ve cihana adalet ve fazileti yayman için vasıtadırlar.
*Sadakatle Allah rızası için çalışan devler erkânını koru. Vefatlarından sonra böyle kimselerin çocuklarına bak, ihtiyaçlarını karşıla
Halkından hiç kimsenin malına tecavüz etme. Hak edenlere yardım ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakınlarını sıkıntıdan kurtar. Askeri erkânı iyi koru.
*Âlimler, fazıllar, sanatkârlar, edipler, devletin bedeninin gücüdür.
*Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Halkını düşman istilasından ve zulme uğratılmaktan koru. Haksız yere hiç bir ferde layık olmayan muamelede bulunma. Halkı taltif et, hepsinin rızasını kazan.

Yorumlar