YABANCI HAYRANLIĞI!






Türkiye, İkinci Dünya savaşı sona erince özellikle-de 1947 den sonra ABD nin yörüngesine girdi. Bir yandan siyasal alanda, ABD’nin dümen suyunda seyir ederken, bir yandan da toplumsal ve ekonomik alanlarda bu emperyalist ülkenin buyurduğu yeni yapılanmayı uygulamaya koydu.
Bu çerçevede yabancı uzmanlar hükümetin ne yapması gerektiğini belirten raporlar düzenlediler ve ayrıca Türkiye’ye gelerek işleri yönetmeye ve yönlendirmeye başladılar. Bu uygulama toplumsal-siyasal ve ekonomik yaşamımızın tüm alanlarını kapsadı. Günümüzdeki göbekten bağlanma ve olumsuzlukların temeli atılmış oldu.

                Bu olumsuzluklardan birisini burada irdelemek istiyorum. ABD’li uzmanların isteklerinin başında Demiryolu yapımına son verilmesi, bunun yerine karayoluna öncelik verilmesi geliyordu. Bunun da nedeni çok açıktı Çünkü bu karayolu üzerinde gidip gelecek olan motorlu taşıtların, yedek parçaları lastikleri ABD’den satın alınacaktı. Ayrıca yol yapımında kullanılacak iş makinalarını da Amerika sağlayacaktı. Dahası araçların tüketeceği petrol da yine bu ülkeden alınacağı için Türkiye ulaşımda dışa bağımlı kılınacak, dahası mahkûm edilecekti.


Nitekim sonraki yıllarda dışarıdan petrol gelmediği zamanlarda benzin, motorin, gazyağı bidonları kuyruğunda halkımızın neler çektiğini yaşayarak görecekti. Oysa Türkiye O tarihlerde lokomotifin, vagonlarını, raylarını kendisi üretmekteydi!

            İşte bu amaçla ABD’li uzmanlar Türkiye ye akın etmeye başlarlar. Bu uzmanlar Türkiye için bir karayolu planı hazırlarlar, bu planı uygulamak için de çok istekli olduklarını gösterirler, çok önemserler hatta ABD Yollar İdaresi Başkan Yardımcısı Hilts Ülkemize gelir. O zaman ki Milli şefimiz İsmet İnönü’de Çankaya da ağırlar 19 Mayıs 1947 Ulus gazetesi bu durumu ballandıra ballandıra anlatır.
Bu yaklaşımların sonucunda Demiryolları yapımından vazgeçilmiş olunuyordu, Demir yollarımız kendi hallerine bırakılır, bakımsızlık almış başını yürümüştür. Böylece Türkiye bu alanda da ABD ‘nin bir açık pazarı durumuna gelmiştir. Bunlara ek olarak toplu taşımacılık bir yana bırakılmış ulaşım maliyetleri artmış, bu da tüketim mallarına yansımıştır. En önemlisi Bu günkü, Trafik canavarı yaratılmıştır.
  
        Bu dönemde yaşanan bir öyküyü sizlerle paylaşmak istiyorum!

            Türk mühendislerin ABD’nin Planını nasıl uyguladıklarını denetlemeye gelen Amerikalı uzmanlar, bir yolun bir yamaçtan aşağıya hangi çizgiyi izleyerek yapılacağını hesaplarken, yöredeki köyden bir eşek getirerek onu yamaçtan aşağı saldıklarını, eşeğin izlediği yolu da ellerindeki paftaya işaretlediklerini görünce donakalmışlar.

 Dehşet içinde Türk mühendislere ne yaptıklarını sormuşlar. Onlar da eşeklerin içgüdüleriyle belirli eğilim açısının üzerinde bir yol izlediklerini ve varılacak noktaya da en kısa yolu bulduklarını yılların deneyimiyle bildiklerini, o nedenle de bu gibi durumda eşek kullandıklarını söylemişler.”İyi de” demiş Amerikalı uzmanlar Eşek bulamadığınız zaman ne yapıyorsunuz? Aldıkları cevap da şu olmuş!

 O zaman Amerika’dan uzman getirtiyoruz! Yabancı uzman hayranlarına duyurulur.

Yorumlar