ÇAĞLAYAN GÖLETİ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Konya Harmanpınarlılar Dernek Başkanı Hacer Karahan, ilçe sınırları içerisinde bulunan Çağlayan Göleti’nin 12 metre daha yükseltilmesi için çalmadıkları kapı kalmadığını kaydetti. Çağlayan Gölet’in besleyecek Sarıot Gölet’indeki suların düdenlere boşu boşuna aktığına işaret eden Karahan, “Bozkır topraklarında çıkan sulardan Bozkırlıların yararlanması kanuni haktır. Bu konuda sonuna kadar mücadele vereceğiz” dedi.

İlçemizde bulunan Çağlayan Gölet’inin 12 metre daha yükseltilmesi için yıllardır mücadele veren emekli öğretmen Mehmet Apan ile Konya Harmanpınarlılar Dernek Başkanı Hacer Karahan açıklamada bulundu.

DÜDENLERE BOŞU BOŞUNA AKIYOR

Gerçek bir fizibilite yapılmadan hazırlanıp kısır kalan projenin 12 metre yükseltilerek tüm Bozkır köylerinin faydalanmasını istediklerini kaydeden Karahan, “Gölet teknik olarak 25 metre yükselebilme imkanına sahiptir.
Bu bilgi Devlet Su işleri Genel Müdürlüğünün inceleme için Bozkır’a gelen teknik personelinin tespitidir. Su kaynakları mevcuttur. Topraklarında doğan milyonlarca metreküp sudan Bozkır insanının istediği sadece 20 milyon metreküptür” diye konuştu. DSİ’nin 25 yıl ortalaması olarak Sorgun ölçüm istasyonunda akan su miktarı 79 milyon metreküp olduğuna işaret eden hacer Karahan, “Bu miktar Sarıot Gölündeki suların yüzde 30’u dur. Geri kalan yüzde 70 ise düdenler vasıtasıyla Akdeniz kıyılarında denize, tuzlu sulara karışarak kullanılamayan suların topraklarımızın sulanmasında kullanılarak halkımıza ve ülkemiz ekonomisine kazandırılmasını istiyoruz. Sarıot gölünün zemini mebran kaplanmak suretiyle suların düdenlere gitmesinin önüne geçilir. Doğal gölet havzasının toplanacak sular Bozkır köylerinde 60 bin dekar arazinin sularla buluşturulması suretiyle halkın hizmetine verilebilir. Bu suretle büyük şehirlere göçün de önüne geçilir” ifadesini kullandı.

BU SU BOZKIRLILARIN KANUNİ HAKKI
Bozkır topraklarında doğan 415 milyon metreküp suyun 185 milyon metreküpü Çarşamba çayı vasıtasıyla Konya’ya aktarıldığına dikkatleri çeken Hacer Karahan, “Kanunlarımıza göre su kaynağında yaşayan halkın bu sulardan faydalanma hakkı vardır. Bozkır halkına kendi topraklarından çıkan sulardan 20 milyon metreküpünün kullanılması çok görülmemelidir” diye konuştu.Çevre ve Orman bakanı Veysel Eroğlu’ya Bozkır topraklarından doğan 600 milyon metreküp sudan (Sarıot gölünden düdenlerle denizlere giden hariç) 20 milyon metreküp su istemesi yanlış mıdır? Sorusunu yönelten Hacer Karahan, “Sayın Bakanımızdan Afyon’da gerçekleştirilen Bin günde Bin Gölet projesinde olduğu gibi Çağlayan Göletinin de en kısa zamanda halkımızın ihtiyaçlarını karşılayacak hale getirilerek hizmete açmaını istiyoruz. Bakanımız Afyon’ludur ancak, Türkiye Cumhuriyetinin Bakanıdır. Suları kullanma hakkımız olduğuna inanıyoruz ve mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi. Hacer Karahan, bu fikirlerin sadece kendilerinin fikri olmadığını Bozkır’a bağlı köy ve belde dernekleri başkanlarının da aynı fikirde olduklarını dile getirdi.   

Yorumlar