Sorkun Kasabası İlçe Tarım toplantıları inşallah meyvesini verecek


Sorkun Kasabası Kalkınma  ve Dayanışma Derneği ile Bozkır İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Ortaklaşa Düzenlediği ”Sorkun Çiftçisinin Sornları ve Ortak Çalışma Alanları” konulu toplantı 14 Şabat 2011 Pazartesi günü Sorkun Kasabasında yapıldı.

Toplantıya konuşmacı olarak: SorkunDer Başkanı Hüseyin Çetin,İlçe Tarım Müdürü Veteriner Hekim Mehmet Şenarslan,Sorkun Belediye Başkanı Adurahman Keşir,İlçe Tarım
Sorkun Çiftçi Toplantısı

Sorkun Çiftçi Toplantısı

Müdürlüğü, Veteriner Hekimi Arif Semerci, Ziraat Mühendisi Ertuğrul Limon katılmışlardır.

Dernek Başkanı Hüseyin Çetin,Kasaba çiftçisinin yıllardır geleneksel ürünleri patates ve fasülyenin dışına çıkamadıklarını,hayvan üretiminde de koyun cinsinin tükendiğini,keçi ve sığır üreticiliğinin de çok gerilediğini dile getirmiştir.

Sorkun çiftçisinin daha verimli, pazarı olan, para edebilecek ürün ve hayvan türleri yetiştirilmesi hakkında İlçe Tarım Müdürlüğü uzmanlarından çiftçilerimizle bilgi alışverişi ve ortak çalışmaları konusunda öneride bulunmuştur.

Sorkun Çiftçi Toplantısı

İlçe Tarım Müdürü Mehmet Şenarslan:

Kasaba halkının olaylara uzak kalmamasını,İlçe Tarım Müdürlüğü olarak her türlü desteği verebileceklerini belirtti. Yeterki çiftçilerin özellikle genç çiftçilerin birlik ve beraberlik içinde olaya ticari bir kanzaç olarak bakmalarını; istedi.Yazlık yarım dönemlik düşük ücretli işlerde çalışacaklarına kendilerine daha yüksek gelir getirecek tarla bitkileriyle         birlikte                                              uygun hayvan türlerini yetiştirmelerini önerdi.

İlçe Tarım Müdürü,sütçülerin sütlerini  değerlendirmesi için Konya Bölgesinin dördüncü süt birliğini kurduklarını ve yakında soğuk süt tanklarının yapılacağını; bu da çevre sütçülerinin daha çok süt üretmelerini teşvik edeceğini belirtti.

Sorkun’lu da kendi peynir markasını yapabilir.Yeterki bu işlerin yapılabileceğine inansınlar; dedi.

Bu işlerin organize olabilmesi için,kasasba halkının bir araya gelerek şimdilik beş kurucu üyenin öncülüğünde Kırsal Kalkınma Kooperatifini kurmalarını; öncelik olarak belirtti.

Kooperatifin kurulması için her türlü desteği vereceklerini belirtti.Kurucu üyelerin bir dilekçeyle hemen vakit geçirmeden İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurmalarını belirtti.

Çiftçilerin Tarım ürünlerini, %50 devlet destekli tarım sigortası yaptırmaları,ürünlerinin her türlü afatlara karşı %80 nin üzerinda korunacağını belirtti.

Veteriner Hekim Arif Semerci: Çevrenin Veteriner Hekimi olarak çalıştığını söyledi.Kasaba hayvancılığının dünü ve bugününü değerlendirdi.

Özellikle gençlerin yazlık işlerde altı ay çalışmaya gittiklerini gözlemledim.Bu gençlerin Kasabanın arazi yapısına uygun küçükbaş hayvancılığı yapsalar,yazlık çalışmalarından daha çok para kazanırlar hem de kasabanın kalkınmasını sağlarlar; dedi.Küçükbaş hayvancılıkta da en uygununun keçi besiciliğidir.Keçi sütünün litresi bir liradır ve seksen kuruş litre başı destekleme verilmekte olduğunu belirtti.

Ziraat Mühensisi Ertuğrul Limon:Sorkun Kasabasının geleneksel ürünleri patates ve fasülyenin dışında daha verimli pazarı bulaunabilen netice itibari ile daha fazla para eden ürünler ekilmelidir.

Çevrenin iklimsel yapısına uygun bitkileri seçmek önemlidir.Dona karşı alınacak tedbirler pahalı oldğundan Meyve yetiştiriciliği donma riski çok olduğundan tarcih edilmemelidir.

Organik tarım yapılabilir.Ancak,kasaba halkının gelir düzeyi düşük olduğundan bu da pahalı bir tarım şeklidir.

Kasaba halkının kısa sürede sonuç alabileceği bölgemize en uygun ürün çeşidi çilek bulunmaktadır.

Armutlu köyünde yapılan uygulamalardan başarılı  sonuçlar alınmıştır.

Sorkun da çilek üretmek isteyenleri, örnek yerlere götürüp ordaki çiftçilerle görüştürebiliriz;dedi.

Çilek üreteceğiz de yiyeceğimiz patates fasulyeden vazmı geçeceğiz.Diye sorabilirsiniz.

Hayır,herkes yerinin ne kadarına çilek ekeceğine karar vermekte serbesttirler.

Çilek üretmek isteyen kişiler, en az beş kişi olmak şartıyla mahalle muhtarlıklarına başvurabilirler.

Çilek fidesinde de %75 devlet desteği olduğunu unutmayın.Sizin ödeyeceğiniz yalnız %25 dir.

İkinci bir ürün olarak da sarımsak yetiştirilebilir.Bu ürünün de piyasası yüksek ve getirisi de fazladır.Sorkunda bir sarımsak markası olabilir.

Yeterki insanlar çalışmak istesinler; bizimle işbirliğine girsinler,dedi

Toprak analizi için de günü birlik en az yirmi kişi birlikte başvururlarsa Müdürlüğümüz aracını tahlil için Konya Merkeze gönderebiliriz.dedi.

Sorkun Belediye Başkanı Abdurahman Keşir:Sorkun Kasabasının iki dönemdir Belediye Başkanlığ’ını yapmaktayım.Halkın sorunlarıyla yakından ilgilenmekteyim.Kasababım Kalkınması için her türlü çabayı sarfetmekteyim Dernek olsun Kooperatif olsun her türlü kamu yararı gözeten  kuruluşların içindeyim.

Kasabanın kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerini büyük bir hızla yapmaktayız.

Kasaba halkına verebileceğim bir müjde var:

Sorkun Kasabası sulama sorununu Temmuz/2011 de bitecektir.Mevla Yatırım Ajansının yapacağı bu sistemde: Herkesin tarlasının başına bir vana konacak isteyen salma sulama isteyen damla sulama ile ürünlerini sulayabilecektir.Sistem İlçe Tarımın önereceği bir sıralamada sulama gerçekleştirilecektir.

Ürünleriniz pazarda müşteri çekecektir.Çünkü ürünleriniz kaynaktan gelen içilebilen bir su ile sulanacaktır.Her türlü pisliği taşıyan Çarşamba suyu ile değil. Böylece tüketiciler Sorkun Kasabasının ürünlerini gönül rahatlığı içinde yiyecekler.Kasabalılar da daha çok gelir sahibi olacaklardır.

Kasaba halkı,İlçe Tarımın vereceği asmalarını kendi bağlarına dikerek üzümcülüğü de geliştirebilirler;dedi.

Toplantı katılımcılarla uzmanların karşılıklı soru cevap tartışmalarıyla son buldu.

Sorkun Kasabası Kalkınma Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Çetin,bu toplantının geleceğimiz için iyi bir buluşma olduğunu; katlımcılardan bundan sonra da bu tür etkinliklerin devam ettirilmesni istedi ve tüm katılımcılara teşekkür etti.

Hazırlayan: Hüseyin Çetin-SorkunDer Başkanı


Yorumlar