Bozkır Mevka Bozkır İlçe Odak Grup Toplantısı yapıldı.


İlçemizde Mevlana Kalkınma Ajansı (Mevka) İlçe Odak Grup toplantısı düzenlendi.

Mevlana kalkınma ajansı Konya- Karaman (TR-52) Bölgesi 2023 Temel Vizyonun belirlenmesi için ajansın ilçelerde düzenlemekte olduğu toplantılardan Bozkır İlçe Odak Grup Toplantısı yapıldı. 

Bu Toplantı ile Eğitim, Danışmanlık, Görüş Bildirme ve Değerlendirme gibi hizmetler verilerek MEVKA tarafından Bölgeye ilişkin Stratejik plan ve Vizyon çalışmalarının kapsamlı ve derinlikli olmasının sağlanması amaçlanmaktadır. 

Toplantıda görüşülen konularda daha önceki yıllarda yapılan Merkezde ilçe hakkında görmeden bilmeden yapılan planların yanlışları vurgulanarak, İlçe hakkında bire bir etkileşimin sağlanması gerektiği belirtildi.
Bu çerçevelerde ilçemizi marka Haline getirilebilecek ekonomik değerleri ve bu değerlerin öne çıkarılması hakkında bilgiler verildi.  Özellikle ilçemizin son zamanlarda vermiş olduğu göçün önüne geçilmesi konularında ne gibi bir şeyler yapılabilir ve ilçede genç nüfusun tarım sektörüne yönlendirilmesi nasıl yapılabilir sorularına cevap arandı. 

İlçemizin Tarihi ve Turistik mekânlarından ilçe olarak ne gibi yararlanabilir bunun hakkında bilgiler edinildi. Bu şekilde yapılan bire bir kurum amirleri ve Belediye Köy muhtarların fikirleri istekleri ile MEVKA tarafından kapsamlı bir 2023 planı hazırlanacak. 

Söyleşiler sonucu ilçemizde ortama Çalışma yaş üst sınırının 60-65 yaş olduğu tespit edildi bu yaş aralığından sonra kişilerin bağ bahçe gibi alanlarda çalışma isteklerinin azaldığı tespit edildi. 

Programda Dere Kasabası Belediye Başkanı Mustafa Şahin ve Sorkun Belediye Başkanı Abdurrahman Keşir, Sülek, Sarıot vb gibi yayların turizme kazandırılabileceği hakkında bilgiler verdiler ve bu yörelerin diğer illerden gelen Yörüklerin istilası altında olduğunu bir çözüm yolu bulamadıklarını belirttiler. Bunun yanı sıra yaylarımızın Torosların eteklerine çok yakın olduğu için bölgenin yaylalarına ulaşım şansı yüksek olmasına rağmen yayla yollarının bozuk olması dolayısıyla alışveriş ve ticaret için Bozkır Cuma Pazarına gelmesi sağlanabilecekken yayla göçerlerinin bozuk yollardan dolayı gelemedikleri belirtildi.


Harmanpınar Belediye Başkanı Osman Güven Soğuk hava depolarının aktivitelerinin artırılması gereklilikleri üzerine konuştu ve Entegre tavuk çiftçiliği üzerine çalışmalar yapılabilir gibisinden önerilerde bulundu.
Programda Amerika’da yaşayan Bir Bozkırlının başarı öyküsü anlatıldı. Amerika’da ikamet eden bir Bozkırlı issiz kalır daha sonra ne yapayım diye düşünürken New York’ta hiç seyyar satıcı olmadığı dikkatini çeker ilgili kurumlara başvurur ve bir meydanda araç içinde Meyve satmak istediğini belirtir. Ticari düşüncesi kabul edilir ve çalışmaya başlar daha sonra işi o kadar büyür ki kendisi bile şaşırır. Sonra Meyve salatası dediğimiz alternatifi geliştirir.

Bunun gibi bir yaşam öyküsü ile istenirse Bir şeylerin başarılabileceği belirtildi.  Program şuana kadar katıldığım en verimli programdı. İnşallah ilerleyen günlerde bu gibi programların sayısı artar ve katılımın yükselmesi ile birlikte Bozkır’ımızın gelişimi sağlanmış olur. 

Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN


Yorumlar